Lukuvinkkejä ja lisätietoja

Perhekahvila-vieraidemme vinkkejä

EKOLOGIA

I Säästetään yhdessä ilmastoa ja luontoa! Jos me kaikki länsimaat tekisimme seuraavat, saisimme jo paljon parannettua luonnon tilaa ja ehkäistyä ilmastonmuutosta - kuten huomaat, eivät ole suuria muutoksia arkeemme - kaikki mukaan siis:)!

1. Vaihda huoneen lämpöä aste pienemmäksi - 20 astetta riittää sisälämpötilaksi

2. Vältä veden juoksettamista, etenkin lämpimän veden. Suihkussa voi esimerkiksi keskeyttää saippuoinnin ajaksi veden.

3. Vältä riisin syöntiä, riisillä on pitkä hiilijalanjälki. Riisin sijaan voit käyttää esimerkiksi perunaa, kauraa, porkkanaa ja ohraa

4. Vältä naudan lihaa, naudanlihalla on pitkä hiilijalanjälki. Voit käyttää naudan asemesta kanaa, kalkkunaa, porsasta, vihanneksia

5. Vietä mahdollisuuksien mukaan kerran viikossa etätyöpäivä, mikäli käytät autoa, linja-autoa tms, näin lyhennät hiilijalanjälkeä

6. Vältä lentämistä. Mikäli lennät, voit ostaa World Visionin kautta puita lyhentääksesi hiilijalanjälkeäsi. Mikäli lennät, vältä pitkiä lentoa. Lomailla voi kotimaassa, naapurimaissa tai Keski-Euroopassa. Kaukomatkojen lennot ja välilaskut kuluttavat eniten.

7. Mieti ostaessa, tarvitsetko oikeasti jotain vai onko kyse halusta. Halun takana on usein muita tarpeita, joita on parempi selvittää rauhassa.

8. Sammuta valot, jos et ole huoneessa 10-15 minuutin jälkeen uudelleen. Ota myös pistokkeet pois pistokerasiasta, jos et käytä laitteita tai sammuta pistokerasia, jos et käytä laitteita.

9. Kierrätä roskat ja suunnittele ruokaostokset, jotta ei jää ruokahävikkiä.

10. Vaihda Ekosähköön - sähköyhtiöistä voi kysyä ekosähkö-sopimuksia.

11. Huomaathan, että eri lemmikkielämien pidossa on suuria eroja hiilijalanjäljessä. Mikäli haluatte perheeseenne lemmikkiä, kannattaa miettiä sitä ajankäytön, eläimen ja sen rodun sopivuuden ym lisäksi myös ekologisesta näkökulmasta. Monelle voi olla yllätys, että esimerkiksi lemmikki koira voi kuormittaa ympäristöä vuodessa samana verran kuin maasturiauto.

Kiitos, kun välität luonnosta ja meidän kaikkien hyvinvoinnista!

II Ekosiivous:

Ekosiivouksesta saat lisätietoja mm seuraavilta sivuilta:

Yleistä tietoa siivouksesta: